Bývanie na sídlisku ako ho nepoznáš. Mezonet v Dúbravke je dôkaz

Bývanie na sídlisku ako ho nepoznáš. Mezonet v Dúbravke je dôkaz
Podľa článku od autora Jakub Moravčík, Archinfo.sk, autori projektu: Ing. arch. Borislav Benedek, Ing. arch. Michal Lang

Veľkorysý, otvorený a s rozsiahlou terasou. Taký je mezonet, ktorý prešiel radikálnou rekonštrukciou a aktuálne je miestom, ktoré sa len tak nevidí.

Architekti stáli pred neľahkou úlohou prestavby veľkého mezonetového bytu. Interiér, ktorý vznikal pre mladú rodinu z troma deťmi, zaberá dve najvyššie podlažia doma na Nejedlého ulici. Hlavnou prednosťou pôvodného priestoru v pätnásťročnej bytovke bola veľkorysá obytná plocha a strešná terasa s výmerou 120  metrov štvorcových. Napriek tomu, že sa tiahne pozdĺž celého ustúpeného podlažia, bola pôvodne prístupná len z dvoch izieb.

Investor požadoval radikálnu rekonštrukciu bytu, čomu zodpovedá aj rozpočet. Na finálnom výsledku je cítiť množstvo času, ktoré rekonštrukcii venovali architekti aj majiteľ.

Najvýraznejšou zmenou dispozície je vloženie novej platformy na poschodie bytu. Toto riešenie umožňuje priamy prístup na terasu, čím odstraňuje najväčší nedostatok pôvodného bytu. Na otvorenej galérii našla svoje miesto knižnica s policami vytiahnutými až po strop. Čitetel má z tohto miesta prehľad o dianí v celom byte.

Po rekonštrukcii sa denná časť bytu premenila na veľký otvorený priestor, ktorý spája kuchyňu, jedáleň a obývaciu izbu. Otvorenosť umocňuje svetlá výška cez dve podlažia.

Viac podobných článkov nájdeš na Archinfo.sk

Návrh sa nesie v duchu zdravého konzervatizmu, s dôrazom na kvalitu použitých materiálov. Interiér zjednotila svetlá farba stien, dverí a vstavaného nábytku. Na neutrálnom podklade vynikne jemná textúra prírodného linolea a kresba smrekového dreva použitá na vertikálnych lamelách zasklených stien, nábytku i schodisku. Čierne oceľové prvky dopĺňajú materiálovú kompozíciu.

Zvislé smrekové laty použité ako dekor, zábradlie alebo obklad, umocňujú výšku mezonetu a vertikalitu kompozície. Blok kuchynskej linky je, rovnako ako ďalšie úložné priestory, navrhnutý na mieru s bezúchytkovými zásuvkami a dvierkami na magnet. Cieľom bolo dosiahnutie monochromatickej plochy členenej iba linkami špár. Dodávateľom nábytku je firma Wemal – Design from Scandinavia.

Mobiliár je o poznanie pestrejší. Výrazným akcentom v hlavnom obytom priestore je obraz nad sedačkou a TV stolík ladený v pastelových modrých odtieňoch. Autorkou je umelkyňa Patrícia Koyšová.


Zdroj: Archinfo.sk