Ďalší dôkaz, že postaviť si rodinný dom na periférii, je skvelá voľba

Ďalší dôkaz, že postaviť si rodinný dom na periférii, je skvelá voľba
Podľa článku od autora Martina Ťažká, Archinfo.sk, autori projektu: Ing. arch. Tomáš Krištek, Ing. arch. Laura Pastoreková, Mgr. art. Ing. arch. Ondrej Kurek

Jednoduché, racionálne a zároveň elegantné i veľkorysé. Tak by sme mohli opísať rodinný dom, ktorý hovorý o vyberavom vkuse investorov, ale aj jeho tvorcov.

Svieži objekt. Veľmi dobrá alternatíva k obvyklému viacpodlažnému bývaniu. Všetko na jednej úrovni. Logicky usporiadané. Bezbariérové. Jednoduché a čisté vo svojej forme. Bezprostredný, ničím nerušený kontakt interiéru a exteriéru. Bez náznaku o vonkajšiu exhibíciu. Zrejmý je však vybraný vkus investorov i tvorcov.

Hoci je v súčasnosti bývanie na periférii často diskutovanou témou, mnohým jej obyvateľom poskytuje nesporné výhody. Okrem možnosti trávenia voľného času v blízkosti prírody, či uprostred vlastnej záhrady, im dovoľuje získať dostupné bývanie podľa vlastných požiadaviek. A to najmä vtedy, ak sa budúci majiteľ rodinného domu nerozhodne siahnuť po triviálnom riešení katalógového projektu, ale svoju predstavu premietne do individuálneho návrhu. V procese prípravy konceptu rodinného domu v Kráľovej bol práve špecifický lokalitný program s dôrazom na veľkorysosť obytného priestoru zásadným determinantom jeho podoby.

Viac podobných článkov nájdeš na Archinfo.sk

Zdroj: What Architects
Zdroj: What Architects
Zdroj: What Architects

Viac o diele od autorov:

Cieľom bolo vytvoriť výtvarne minimalistickú a účelovú stavbu, ktorá môže podľa potreby slúžiť pre jedno alebo dvojgeneračné bývanie. Jednopodlažná hmota pôdorysného tvaru T je funkčne rozdelená na tri základné celky. Vstupnú časť s garážou dispozične prepája dielňa spolu s technickou miestnosťou, ktorá zároveň slúži ako dodatočný úložný priestor. Za predsieňou sa priestor ďalej rozvetvuje na dva obytné trakty. Po pravej strane sa nachádza menšie „štúdio“, zahŕňajúce spálňu s obývacou izbou. Táto miestnosť je vizuálne a konštrukčne oddelená len vstavaným na mieru vyrobeným nábytkom, a tak sa môže časom transformovať aj na hosťovskú izbu s pracovňou alebo ateliér. Väčší trakt domu následne obsahuje hlavný obytný priestor spojenej kuchyne, jedálne, sedenia s krbom a prístupom na krytú terasu. Prevádzkovo objekt uzatvára privátna zóna jeho majiteľov. Keďže celá stavba neslúži iba majiteľom domu a ich štvornohým psím priateľom, „bývanie v prírode“ tu dotvára aj spevavé vtáctvo, vďaka ktorému je zimná záhrada odčlenená od spálne (a tak čiastočne zvukovo izolovaná) priestrannou kúpeľňou.

Z architektonického hľadiska reflektuje hmota a materiálové stvárnenie domu blízky vzťah majiteľov k prvkom japonskej kultúry. Tú reprezentuje najmä farebná jednoduchosť – kombinácia bielej farby s prírodným odtieňom dreva je použitá rovnako v exteriéri, ako aj v interiéri. Hlavný obytný trakt ako kompozičné a prevádzkové centrum celého priestoru zvýrazňuje „levitujúca“ betónová stropná doska, ktorá spolu so svetlíkom prebiehajúcim po celom jej obvode vytvára v miestnosti priam chrámovú atmosféru. Okrem toho zabezpečuje dostatočné a rovnomerné osvetlenie aj v zimných mesiacoch. Rozhranie medzi interiérom a rozsiahlou záhradou tvorí krytá terasa spolu so systémom posuvných drevených panelov. Panely slúžia podľa potreby najmä počas slnečných letných dní na tienenie zimnej záhrady, počas zimy naopak prevažne ako veterná clona terasy. Vizuálnu jednoduchosť a prírodný charakter tejto pavilónovej prízemnej stavby má napokon dotvoriť aj bambusová záhrada, ktorá sa začne realizovať v najbližších mesiacoch.

Projekt rodinného domu Kráľová tak ponúka riešenie na splnenie individuálnych požiadaviek pri zachovaní funkčnej a výtvarne čistej architektúry.

Zdroj: What Architects
Zdroj: What Architects
Zdroj: What Architects
Zdroj: What Architects
Zdroj: What Architects
Zdroj: What Architects
Zdroj: What Architects
Zdroj: What Architects
Zdroj: What Architects

Zdroj: Archinfo.sk