Facebook tip na želanie: ako vymazať všetky príspevky na vlastnej FB nástenke

Facebook tip na želanie: ako vymazať všetky príspevky na vlastnej FB nástenke

Nič, čo si doposiaľ zverejnil na svojom Facebooku z neho nezmizne len tak, samo od seba. Pravdepodobne, aj Tvoj profil obsahuje množstvo fotografií, videí a statusov, o ktorých už ani nevieš, že si ich niekedy pred rokmi vôbec zverejnil. Práve tieto príspevky, ktoré pôsobia na prvý pohľad úplne nevinne, Ti môžu ,paradoxne, v budúcnosti spôsobiť problémy.

 

fblacatrina.it

 

Napríklad, Tvoj potenciálny zamestnávateľ si Ťa dokáže účinne preveriť prostredníctvom Facebooku. Ak sa mu nepáči, čo na Tvojom profile vidí, je vysoko pravdepodobné, že si práve prišiel o lukratívnu pracovnú ponuku. Týmto nepríjemnostiam sa dá veľmi účinne predchádzať, a to zmenou nastavení Facebook súkromia na Tvojom profile.

Poznámka: Ilustračné obrázky v tomto článku predstavujú návod vzťahujúci sa na počítačovú verziu Facebooku.

Všetky možnosti spravovania Tvojho súkromia na Facebooku, nájdeš pod: See More Settings, ako je vyznačená na obrázku nižšie.

settings

Po kliknutí na vzhliadnutie týchto nastavení, si môžeš všimnúť, že Facebook Ti ponúka možnosť limitovania existujúceho publika pre príspevky, ktoré si už na Facebooku zdieľal. Použitím tohto nástroja, sa všetok obsah, ktorý si doteraz zdieľal ako Verejný alebo prístupný pre Priateľov Tvojich priateľov, zmení na obsah, ktorý budú moc vzhliadnuť len Tvoji Priatelia.

Avšak ľudia, ktorí sú na týchto príspevkoch označení, a taktiež ich priatelia, budú tento obsah vidieť aj naďalej. Meniť nastavenia súkromia na Facebooku môžeš aj individuálne pre každý príspevok, no táto cesta je oveľa jednoduchšia a hlavne časovo menej náročná.

dvojka

Prejdime však k situácii, kedy skrátka chceš, aby všetky príspevky z Tvojho Facebooku (či už fotografie videá, statusy alebo komentáre k príspevkom) boli vymazané. Vraví sa, že to, čo raz zverejníš na Facebooku, už na ňom ostane. Sčasti na tom bude niečo pravdy, no nezúfaj, máme pre Teba niekoľko možností, ako sa zbaviť neželaného Facebook archívu.

 

VYMAZANIE HISTÓRIE PREHĽADÁVANIA NA FACEBOOKU

Facebook, rovnako ako aj Google, uchováva záznamy o každom jednotlivom vyhľadávaní, ktoré si vykonal na tejto platforme. Inými slovami, zakaždým, keď si zadal do vyhľadávacieho riadku na Facebooku meno svojho/svojej EX, existuje presný a dohľadateľný záznam o čase a dátume, kedy si tak urobil/a.

Tieto informácie sa, vo svojej podstate, ukladajú z rovnakého dôvodu ako na prehliadači Google – dáva Ti to možnosť vrátiť sa opäť k tomu, čo si už raz na Facebooku hľadal. Stačí teda, ak do vyhľadávacieho okienka začneš písať prvé písmená hľadaného výrazu, a Facebook Ti na základe zhody navrhne existujúce stránky či užívateľské účty.

Nastavenia súkromia pre históriu prehľadávania na Facebooku fungujú tak, že prístup k aktivitám daného účtu má len jeho samotný majiteľ. No ruku na srdce, komu sa ešte nikdy nestalo, že ostal nechtiac prihlásený na svojom Facebook účte, či už na telefóne alebo počítači? Takto sa neželaní návštevníci Tvojho profilu, dostanú veľmi ľahko k  „súkromným“  informáciám.

Ale potešíme Ťa. Existuje veľmi jednoduchý spôsob, ako sa dostať k tejto histórii prehľadávania na Facebooku, aby si v nej mohol vykonať požadované úpravy, alebo aby si z nej vymazal všetku svoju doterajšiu aktivitu. Ukážeme Ti ako na to.

Najprv klikni na ikonku lupy, hneď vedľa riadku vyhľadávania na Facebooku. Zobrazí sa Ti nasledovné okno, v ktorom vidíš zoznam Tvojich nedávnych vyhľadávaní, a rovnako aj možnosť upravenia histórie vyhľadávania. Klikni na „Edit“.

jednotka

www.techinsider.io

Akonáhle sa dostaneš na stránku so zoznamom všetkých Tvojich doterajších vyhľadávaní na Facebooku, môžeš tieto aktivity spravovať jednotlivo – kliknutím na ikonu kruhu vedľa konkrétneho záznamu vyhľadávania – alebo použiť tlačidlo Vymazať vyhľadávania“ (Clear Searches) v pravom hornom rohu stránky. Následne uvidíš okno, v ktorom ešte raz potvrdíš svoje rozhodnutie vymazať celkovú históriu prehľadávania na Tvojom profile. Hotovo!

 

step 2

www.techinsider.io

PROTOKOL ČINNOSTÍ (THE ACTIVITY LOG)

Protokol činností Facebooku Ti ukáže všetku aktivitu, ktorú si vykonal na tejto platforme. Archivácia týchto informácií môže byť užitočná, no ako sme si povedali už vyššie v tomto článku, niekedy je viac na škodu.

K oknu Protokol činností“ (z angl. Activity Log) sa dostaneš veľmi jednoducho. Prihlás sa do svojho Facebook účtu, a následne klikni na šípku v pravom hornom rohu stránky Facebooku. Z možností, ktoré sa Ti zobrazia, vyber „Activity Log“.

 

activity log

Na prvý pohľad sa Ti môže zdať tento Protokol Tvojej aktivity ako absolútne neprehľadný zoznam tisícov  príspevkov. No aj tu si môžeš pomôcť niekoľkými nástrojmi (viď obrázok), ktoré Ti zjednodušia prehľadávanie jednotlivých príspevkov.

trojka

Teraz si vyber kategóriu, ktorú si želáš spravovať. Po jej „rozkliknutí“ vidíš pred sebou všetky príspevky nachádzajúce sa pod touto kategóriou. Bohužiaľ, Facebook sám o sebe neponúka možnosť hromadného vymazania týchto príspevkov. Nestačí teda jeden klik, aby všetko zmizlo. Jednotlivé príspevky môžeš ale spravovať prostredníctvom týchto dvoch nástrojov, ktoré nájdeš pri každej jednej položke.

štvorka

Prvý nástroj v poradí, Ti umožňuje meniť nastavenia súkromia príslušného príspevku. Druhý nástroj Ti umožní povoliť/nepovoliť zobrazenie príspevku na Tvojej nástenke, a tiež príspevok vymazať.

Náš tip: ak chceš bez inštalácie iných doplnkov alebo programov rýchlejšie vymazať príspevky v podobe fotografií, zjednoduš si to vymazaním celých foto-galérií (albumov).

 

THE FACEBOOK SCRUBBER SCRIPT

Ako sme spomínali, Facebook neponúka možnosť vymazania všetkých príspevkov na nástenke prostredníctvom jedného kliknutia. No existuje program s názvom Facebook Scrubber Script, ktorý funguje ako „čistič“ a jednoznačne uľahčí život tým, ktorí nechcú stráviť roky vymazávaním príspevku za príspevkom zo svojho Facebook účtu. Nainštalovaním Scrubbera sa na Tvojom Facebooku objaví nové „magické tlačítko“, s ktorým dokážeš odstrániť všetok obsah.

 

Prinášame Ti stručný návod, ako urobiť Scrubber Script plne funkčným:

  1. Spusť Firefox ako predvolený internetový prehliadač, nie Chrome. Nie je celkom jasné, prečo toto „magické tlačítko“ nefunguje v prehliadač Google Chrome, ale skrátka nefunguje.
  2. Prejdi na stránku Mozilla Addons a nainštaluj si Greasemonkey – to umožní inštalovať skripty do Fireforxu na dosiahnutie zmeny správania internetových stránok, doplnenie nových nástrojov na tieto stránky, alebo vylepšenie už existujúcich aplikácií – ako je Facebook.
  3. Klikni na tlačidlo Pridať do Firefoxu“ (Add to Firefox). Môže sa stať, že budeš niekoľkokrát vyzvaný na inštaláciu „addon-u“ do prehliadača.
  4. Reštartuj Firefox pre inštaláciu Greasemonkey a umožnenie inštalácie skriptov.
  5. Nainštaluj the Facebook Scrubber Script.
  6. Ak Greasemonkey požiada o potvrdenie, klikni na inštaláciu Scrubbera znova.
  7. Otvor si svoj Facebook a obnov stránku vo svojom prehliadači.
  8. Teraz by si mal vidieť nové tlačidlo –Vymazať všetky predchádzajúce príspevky (Delete All Older Posts), ktoré na Facebook nepatrí, no Ty si si ho práve nainštaloval.
  9. Po kliknutí dostaneš upozornenie od Greasemonkey, ktoré hovorí o tom, že sa práve chystáš vymazať všetky príspevky, komentáre, aktivity, a čokoľvek iné, čo sa zobrazuje na stránke Tvojho profilu. Toto je oficiálne posledné varovanie predtým, než Ti Scrubber všetko vymaže.
  10. Klikni na „OK“, ak si želáš pokračovať.
  11. Obsah na Tvojom FB profile práve začal postupne miznúť. Mal by byť odstránený. Obnov stránku v prehliadači, aby si sa uistil, že je to naozaj tak – ak nie, akciu zopakuj.

 

Celý tento proces môžeš po čase znova zopakovať. Dokonca, ak sa naučíš používať tzv. makro aplikácie, dokážeš tento proces zautomatizovať a nechať ho bez dozoru bez toho, aby si doň musel opakovane zasahovať. Nie je to ideálne riešenie, ale je veľmi rýchle a pohodlné.

Pre viac informácií, ako pracovať s makro aplikáciami, prejdi sem.

ZDROJE: www.techinsider.iowww.komando.comwww.itworld.com; www.lockerdome.com

 

 

Pridať komentár