Malý byt v Prahe skrýva oveľa viac ako tušíš

Malý byt v Prahe skrýva oveľa viac ako tušíš
Podľa článku od Martina Ťažká, Archinfo.sk, autori projektu: Ing. arch. Miroslav Stach, Ing. arch. Jana Stachová

Aj na 32 metroch štvorcových sa dá architektonicky vyhrať tak, aby bol výsledok doslova dokonalý. Tento byt v Prahe je dôkazom toho, že aj na malej ploche sa dá vytvoriť skvelé bývanie bez toho, aby ste sa v byte cítili stiesnene.

Zdroj: MgA. Tomáš Dittrich

Ako to všetko začalo

 

„Klient nás kontaktoval doslova o päť minút dvanásť – deň pred odletom na 4 mesačnú pracovnú cestu do zahraničia. Zadanie znelo jasne – chlapský byt bez zbytočných kudrliniek, prírodné materiály, neutrálna farebnosť s akcentom šedej, „priližijú genézu projektu architekti. „Medzi Požiadavky patrilo oddelenie obývačky od spálne, riešenie funkčnej kuchyne s jedáleňskou časťou, a miesto pre odstavenie bicykla. To všetko na ploche 36 m2. Klient prišiel so základnou predstavu o usporiadaní priestoru, autori sa ho však príliš nedržali.“

„Predstavenie návrhu prebiehalo cez skype cez oceán. Klientovu predstavu o rozmiestnení dispozície sme prevrátili naruby, a on bol cez počiatočné prekvapenie z riešení veľmi nadšený, „dodávajú.

 

Viac podobných článkov nájdeš na Archinfo.sk

Zdroj: MgA. Tomáš Dittrich
Pôvodná dispozícia rozdeľovala byt na dve oddelené priechodné miestnosti. Vzhľadom k tomu, že bol nedávno rekonštruovaný sa architekti  spoločne s investorom rozhodli, že nemá zmysel púšťať sa do zásadných dispozičných zmien spočívajúcich v búraní deliacej steny. Pracovali teda na podklade pôvodného dispozičného riešenia.

Vo vstupnej časti je navrhnutý jednoduchý botník, nad ktorým je inštalovaný držiak na bicykel, a vešiaky na oblečenie. Vstupuje sa do kuchyne s jedálňou, kde si architekti aj napriek malým rozmerom dovolili navrhnúť ostrovček. Funguje ako ústredný prvok celej miestnosti. Pult vytvára dostatočný priestor pre varenie, v jednej úrovni nadväzuje na jedálenský stôl. Pri varení je človek otočený smerom do miestnosti, má výhľad z okna von a nemusí sa k hosťom otáčať chrbtom.

Na stene je zavesený podsvietený policový systém, ktorým umocňuje „barový“ dojem celej kuchyne. V rohu tejto miestnosti je malý kút s okrúhlym oknom, ktorý slúži ako komora a odkladací priestor. Tento kútik je od zvyšku miestnosti oddelený posuvným panelom.

Zdroj: MgA. Tomáš Dittrich

V druhej miestnosti sa nachádza obývacia izba so spálňou. Vzhľadom na to, že klient má nepravidelný pracovný režim, rozhodli sa architekti miestnosť predeliť posuvnými panelmi a miesto na spanie tak v prípade potreby úplne oddeliť od obývacej časti a tým zaistiť pokoj na odpočinok aj počas dňa, bez toho, aby to malo zásadný vplyv na režim jeho partnerky. Táto deliaca stena je v jednej časti presklená, aby sa, ak si klient želá, mohlo do spálne dostať ranné slnko. Pre opačný prípad sú okná vybavené roletami.

V spálni je umiestnená šatníková skriňa, za posteľou je úložný priestor pre umiestnenie lôžkovín. Pracovné miesto je navrhnuté pri okne. Jednoduchá zostava stola s nízkou zásuvkou, „je položený“ na skrinke. Súčasťou zariadenia obývacej izby je sivá pohovka a konferenčný stolík. V úrovni deliacej priečky je uvažované s inštaláciou projekčného plátna so spätnou projekciou, ktorá zabezpečí možnosť sledovania filmov z obývačky aj spálne.

Zdroj: MgA. Tomáš Dittrich

V interiéri nájdeme kombináciu povrchov z bieleho termoplastu, olejovaného dubového dreva a sivých Fundermaxových dosiek s hliníkovou vložkou, ktorá vytvára zaujímavý detail na hranách nábytku. „Obvodové steny sú obložené bielym lícovým murivom. Pôvodne sme chceli zložiť omietky a dostať sa tak na tehlu, ale vzhľadom k tomu, že byt bol čerstvo po rekonštrukcii, klient uprednostňoval čistejšie riešenie a steny sa nechali obložiť lícovým murivom, ktoré sme potom natreli na bielo, „upresňujú autori.

Zdroj: MgA. Tomáš Dittrich

Zdroj: archinfo.sk