Martina Slováková z Cukru: jedna vec je, čo chceš dosiahnuť a druhá je to, ako sa to reálne dá dosiahnuť. A to je zaujímavý test osobnosti

Cukru je trnavské kreatívne štúdio,  ktoré založila Martina Slováková v roku 2012 a odvtedy sa z neho stalo úspešné štúdio na kreatívnej mape Slovenska. Porozprávali sme sa preto s Martinou, aby nám prezradila niečo viac o sebe a aj o zákulisí štúdia z Cukru.

 

000

 

Ahoj Martina, pri čom sme ťa zastihli s týmto rozhovorom?

Je pondelok večer a ja po hodine badmintonu sedím vo svojej obľúbenej trnavskej kaviarni Leháro. Mám chvíľku iba pre seba a venujem ju tomuto rozhovoru.

 

Kedy si si uvedomila, že ťa v živote skutočne baví kreatíva? Vedela si to od mala alebo si sa naplno rozhodla až počas štúdia na VŠVU?

Už od detstva som sa orientovala kreatívnym smerom. Od svojich 6 rokov až po maturitu som popri škole chodila na výtvarné kurzy. Na základnej aj strednej som viedla školský časopis, na gympli som okrem šéfredaktorky robila aj grafičku. Pôvodne ma viac bavilo pracovať so slovom, potom som k slovám začala pridávať fotku, neskôr som sa tým začala hrať kompozične. Veľmi ma to bavilo.

 

004
making of z nakrúcania pre WebSupport s Lulu’s bakery

Na strednej som sa v rámci voľného času po večeroch namiesto žúrov učila programovať jednoduché weby. Vždy som robila niečo kreatívne a každú voľnú chvíľu venovala tejto záľube. A vždy ma to niekam posunulo. Aj na VŠVU som chcela isť pôvodne študovať grafický dizajn, napokon som sa prihlásila na fotku, kde ma aj vzali, ale počas štúdia som prestúpila na intermédiá a multimédiá.

 

Ako vznikali prvé nápady  na založenie štúdia? Klasicky pri pive  s kamarátmi, kedy sa vždy dobre sníva?

Cukru nevzniklo len tak, je to defacto ďalší level mojich aktivít. Je pokračovaním toho, čomu som sa vždy venovala. Už počas školy som hľadala príležitosti a pracovala pre rozličných klientov. Točila som videá pre tretí sektor, ale aj pre zopár komerčných klientov. Mala som možnosť nakrúcať pre galavečer Via Bona Slovakia, Radio Head_Awards alebo som podpísaná pod TV spotom pre festival Grape v roku 2012.

Moje videá boli silno späté s hudbou. Dlhšiu dobu som spolupracovala s Rádiom_FM, pre neziskovú organizáciu Voices som točila seriál Hudobné úlety o začínajúcich kapelách a natočila som tiež niekoľko videoklipov (napr. PPE alebo Billy Barman). V rámci školy som realizovala dva veľké projekty – Slovenský národný remix a Svitá – poctu Bety Majerníkovej.

 

006
making of z nakrúcania pre startup Shield

 

Aký bol prechod od sna k realite? Začať všetko riešiť reálne a nie len o tom hovoriť?

Ja som asi žiadny prechod od sna k realite nezažila :) Ja som vždy nadšene pracovala a tvorila a všetko sa to neustále vyvíjalo a vyvíja. V podstate som vždy vedela, čo chcem a za tým som išla.

 

Musím sa opýtať aj na pôvod názvu „Cukru“. Je to taká brandingová chuťovka.

Žijem a pracujem v Trnave, hoci za klientami a na výroby videí jazdíme v rámci celého Slovenska a aj za hranice. Trnava je však mesto, v ktorom mám zázemie a v ktorom žijem. Je to miesto, kam sa vraciam. Keď som kreovala vlastné štúdio, vedela som, že ho chcem založiť práve v Trnave a prispieť tak svojou troškou k dianiu v tomto meste. Hľadala som preto niečo, čo by odkazovalo na genius loci miesta, z ktorého pochádzam a zároveň by vystihlo princíp, s ktorým sa snažím tvoriť.

 

003

 

Cukor je v histórii Trnavy výrazne prítomny. Dodnes je dominantou panorámy mesta komín už nefungujúceho cukrovaru alebo keď stojíte na peróne vlakovej stanice, môžete cítiť vôňu sladkých roksových lízaniek z neďalekého Figara. Preto sme z Trnavy, sme z Cukru a robíme veci, ktoré sú také pekné ako z cukru :)

 

 

Boli začiatky ťažké? Začínala si sama alebo ti niekto pomáhal?

Každý začiatok je náročný. Pretože jedna vec je, čo chceš dosiahnuť a druhá je to, ako sa to reálne dá dosiahnuť. A to je zaujímavý test osobnosti. Či vydržíš a či to naozaj dokážeš na pozadí hodnôt, ku ktorým sa hlásiš. Bez pomoci a hlavne podpory okolia to určite nejde. Rovnako aj pri mne v rôznych životných situáciách stáli priatelia a rodina, ktorí ma vždy v tom, čomu verí, podporili a podporia. Ak chceš konkrétne meno, tak pri zrode Cukru som sa napríklad veľa rozprávala s Michalom Sekerom a.k.a. DJ Lixxom, ktorý je dodnes stabilnou súčasťou môjho tímu.

Aká je na Slovensku konkurencia vo vašom zameraní? Musíte sa o klientov biť alebo si vás vyhľadávajú sami?

Ja na konkurenciu vo svojej práci neverím a ani sa jej nebojím. Ja svoju prácu vnímam ako tvorbu a tvorbu ako pohľad na svet. Tvrdím, že tvorbou nie je iba to, ako niečo nakreslíš alebo natočíš, ale tvorbou je aj to, ako formuluješ vety, ako kráčaš, ako sa pozeráš. Skrátka, toto všetko vykresľuje obraz Tvojej osobnosti a Tvojho pohľadu na svet. Z tohto dôvodu na konkurenciu neverím.

005

Sú Puding Pani Elvisovej a Rytmus konkurenciou? Pre mňa nie. Každý to robí inak a každý má svoje publikum, hoci obidvaja robia hudbu. Rovnako to vnímam u nás. Sú spoločnosti aj freelanceri, ktorí sa rovnako ako my živia videami, ale každý z nás to robí inak a za iných podmienok. Tak ako si ja vyberám značku auta, ktoré si kúpim, kaviareň, ktorú navštívim alebo hudbu, akú počúvam na základe nejakých preferencií, tak isto si nás nájdu klienti, ktorí s nami z nejakých dôvodov robiť chcú.

Ja sa o klientov s nikým nebijem a tendrom sa snažím vyhýbať. Buď s nami klient robiť chce, náš spôsob práce sa mu páči a sme preňho partnerom na spoluprácu alebo nie. Je to jednoduché. Je to o dôvere. Cukru je tvorivá skupina, ktorú tvorí partia ľudí, ktorí majú nejaký názor na svet a verejne to prezentujú. Sme kreatívne štúdio, ktoré sa ťažiskovo venuje tvorbe videí a tú zastrešujeme komplexne. Od nastavenia kreatívneho konceptu, cez samotnú výrobu, produkcia a postprodukciu v rôznych formách a žánroch – a to všetko zabezpečujeme in house. Okrem videí sa ako štúdio venujeme aj doplnkovým službám – grafický dizajn, weby, ideamaking.

 

Každé štúdio  má jeden prelomový job, ktorý ho posunul o hodný kus cesty vpred.  Ktorý to bol u vás v Cukru?

Rozumiem tejto otázke, ale neviem, či je projekt, ktorý nás nejakým spôsobom zásadne posunul vpred. Z „karmického“ hľadiska však bol určite zaujímavou skúsenosťou projekt kreatívy volebnej kampane „prvého hipsterského primátora“ na Slovensku – Petra Bročku. To bol z viacerých uhlov pohľadu náš najúspešnejší doterajší projekt.

 

 

Čo si vyžaduje viesť takéto štúdio? Ono to znie  lákavo a príťažlivo, ale v skutočnosti tam musí byť hromada manažérskej a administratívnej práce, alebo sa mýlim? Ako často sa ešte dostaneš k tej vyslovene kreatívnej práci?

Cukru vediem výkonne aj kreatívne. Je to náročné. Musím multitaskovať, prepínať medzi rôznymi úlohami a byť značne flexibilná. Starám sa o chod firmy, dohadujem kľúčové spolupráce a podmienky, starám sa o imidž značky, firemnú kultúru a kreujem krátkodobé i dlhodobé ciele firmy. Kedysi som si videá robila komplet sama – vymyslela, natočila, postrihala. Všetky tieto zručnosti mám.

Dnes som viac manažér, režisér, ideamaker, supervízor, kreatívny líder. Som človek, ktorý nastaví koncept projektov, stráži jeho priebeh a výtvarné spracovanie. Hoci je aktuálne u mňa kľúčovou prácou komunikácia s ľuďmi, čo je na prvý pohľad dosť nekreatívna práca, tak zdanie klame. Je to ešte kreatívnejšia činnosť a maximálne nepredvídateľná! Baví ma riešiť situácie, promptne reagovať na vývoj diskusie alebo projektu a podobne. Neustále sa to mení, vďaka čomu nemám čas kreatívne ustrnúť.

 

002

 

Isto si spomenieš na nejaký projekt, z ktorého si sa brutálne veľa naučila. Či už v dobrom alebo v zlom, získala si z toho cenné skúsenosti.

Nepreháňam, ak poviem, že naozaj na každom jednom projekte sa veľa naučím. A vždy niečo iné. Vieš, ono je to tak, že kto hľadá, ten nájde. Učím sa stále viac o samotnom médiu, o vedení tímu, o riešení krízových situácií, ale aj o sebe samej.

Ako vyzerá bežný deň v Cukru?

Znie to možno príliš poeticky, ale v Cukru deň začína vôňou kávy. Ja osobne som nadšenec tzv. tretej vlny kávy a do firmy nám pravidelne chodí čerstvo pražená káva zo slovenských pražiarní. Pripravujeme si ju na rôzne spôsoby. Deň pokračuje menšími poradami alebo väčšou celotímovou, rozdelením úloh, aktualizáciou prebiehajúcich projektov. A potom sa pracuje, priebežne konzultuje a tak ďalej. Môj deň je väčšinou popretínaný viacerými stretnutiami alebo nakrúcaniam.

 

Chcela by si ešte niečo dodať?

Asi iba zaželať pekný deň. Taký pekný #akozcukru.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*
*