Nenápadný z ulice, otvorený do záhrady. Dom, ktorý ťa dostane bezkonkurenčným výhľadom

Nenápadný z ulice, otvorený do záhrady. Dom, ktorý ťa dostane bezkonkurenčným výhľadom
Podľa článku od autora Martina Ťažká, Archinfo.sk, autori projektu: Ing. arch. Pavel Chládek

Pozemok, na ktorom stojí rodinný dom, je súčasťou centrálnej časti obce Přílepy. Malé sídlo s niečo vyše deväťsto obyvateľmi sa nachádza v okrese Kroměříž, ktorý patrí pod Zlínsky kraj. A čo ťa na ňom očarí najviac je čistota a okolitá zeleň.

Obdĺžnikový pozemok sa od príjazdovej komunikácie vedúcej pozdĺž jeho severovýchodnej hranice prudko zvažuje smerom na juhozápad. V severnom rohu pozemku stál v čase projektovania starší dom a dva hospodárske objekty.

Zdroj: Pavel Chládek

Objekt sa prispôsobuje svahovitému terénu. Pri pohľade z ulice relatívne nenápadná jednopodlažná hmota domu sa rozvíja a “rastie” smerom do záhrady. Štyri samostatné obytné bloky sú prepojené s privátnym dvorom prostredníctvom rozmerných presklených stien.

Zdroj: Pavel Chládek
Zdroj: Pavel Chládek
Zdroj: Pavel Chládek

Z pôvodných stavieb, ktoré stáli na pozemku ostala zachovaná pivnica a časti obvodových múrov starého domu. Z ulice sa vstupuje priamo na poschodie, ktoré je rozdelené do dvoch celkov. Na jednej strane je pozdĺžny trakt krytého parkovania, na ktorý nadväzuje sklad záhradnej techniky doplnený o saunu a posilňovňu. Na druhej strane je situovaný samotný vstup do domu s prislúchajúcim šatníkom, pracovňou a hygienickým zázemím. Vchod do domu sa nachádza priamo oproti vjazdu na pozemok.

Hlavné obytné podlažie, prístupné vnútorným jednoramenným schodiskom, je situované o úroveň nižšie a zaberá takmer celú šírku pozemku. Pri pohľade zo záhrady môžeme vnímať kompozíciu, niekoľkých vzájomne prepojených objemov vymedzujúcich priestor terasy. Tieto (na prvý pohľad) samostatné celky vytvárajú funkčné členenie priestoru nielen v interiéri, ale aj v exteriéri.

Viac podobných článkov nájdeš na Archinfo.sk 

Stred kompozície tvorí kuchyňa s jedálňou, na ktorú nadväzuje terasa doplnená o vonkajšie schodisko. To vo vertikálnom smere spája obe úrovne domu a zároveň opticky rozčleňuje objekt na dve časti. Samostatná obývačka má tiež menšiu vonkajšiu terasu na západnej strane. V súkromnej časti domu na východnej strane sa nachádza spálňa rodičov, detská izba a kúpeľňa. Technické zázemie domu je situované v blízkosti kuchyne.

Pôvodná pivnica v severnom rohu parcely je prisypaná zeminou a doplnená o vonkajšie schodisko nadväzujúce na severozápadnú hranu domu.

Zdroj: archinfo.sk